De stad maak je zelf. De tuin der lusten

Nieuw. Meer nieuws

DE STAD MAAK JE ZELF

Mariska van den Berg deed onderzoek naar nieuwe stedelijke bottom-up initiatieven. Een boek over de buitengewone effectiviteit van kleinschaligheid. “Stedelingen veranderen de stad”; over nieuwe collectieven, publiek domein en transitie.

DE TUIN DER LUSTEN

imageEen voorbeeld van bewoners die de stad zelf maken is ‘De Tuin der Lusten” in mijn straat. Participatie, sociale cohesie, veiligheid, saamhorigheid, leefbaarheid, gezondheid, welzijn………… Deze burgers hoor je niet klagen :).

Onze oase van geur, kleur, eetbaar groen en fruit staat ondertussen in de schijnwerpers. Niet alleen voor de touristen die rondwandelen langs bezienswaardigheden of voor de jolijten die nog napraten op ’t steigertje aan de Dieze. De tuin is ook in verschillende publicaties te bewonderen o.a. in het blad van de woningbouwcoöperatie Zayaz en in Wijkgericht Binnenstad. Groenkunstenaar Frank Bruggeman volgt ons voor zijn project “Natuur als gemeengoed” en kwam ons interviewen  over het geluk van natuurbeleving ( klein of groot) voor de tentoonstelling Re-Inventing Happinez in het Stedelijk Museum. Ook K2 heeft onze tuin in de week van het burgerinitiatief geportretteerd als een van de vele succesvolle burgerinitiatieven in de veranderende samenleving. Bij K2 organiseer ik in het najaar ook een bijeenkomst voor gemeenten over de inrichting van openbare ruimten samen met burgers.

De tuin der lusten hebben wij kunnen aanleggen, dankzij de “overheidsparticipatie” van de gemeente ‘s-Hertogenbosch en woningbouwcoöperaties Zayaz en Brabant Wonen. Ook het Gemintemuseum sponsorde ons voor de  beplanting. Ik ben een van de  initiatiefnemers, ontwerper van de beplanting en regelmatig met mijn buren tuinierend en plukkend in de tuin te vinden 🙂 # genieten!.

tuin der lusten bord onthuld

artikel Tuin der lusten, Wijkgericht Binnenstad, juni 2014

logo

Een gedachte over “De stad maak je zelf. De tuin der lusten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Visual & Performance Artist. Curator. Bestuurder. Adviseur. Opleider.