Jonge blik

Nieuw. Meer nieuws

Jonge blik

Fontysstudenten eerste jaars pedagogiek in Tilburg, Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch gaan jongeren interviewen over hun leefwereld. De interviews zijn opdracht in hun studiejaar en worden medio najaar gepubliceerd. 

De outcome zal door Regio Midden Brabant ‘ Samen voor Jeugd’ worden gebundeld en speelt tevens een belangrijke rol op het K2 SlotEvent ‘Alles voor Jeugd’ van 12 november 2015 in CHV Noordkade te Veghel.

Wat speelt er in de levens van jongeren van nu?

In mei en juni 2015 gaan vierhonderd studenten pedagogiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg, ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven verhalen ophalen bij vierhonderd jongeren uit hun eigen netwerk. Een schat aan informatie over de beleving van jongeren van nu. Met de studieopdracht en resultaten kunnen studenten invloed hebben op jeugdbeleid . De informatie is waardevol voor jongeren en ook voor gemeenten en jeugdorganisaties ; zij willen in hun werk immers aansluiten op de thema’s die daadwerkelijk leven onder jongeren. Fontys, Samen voor Jeugd Hart van Brabant en K2 Brabant Kenniscentrum voor Jeugd, vonden elkaar snel om hun acties te bundelen in het ‘Actieplan jongerenparticipatie’ van Hart van Brabant.

#jonge blik

Samen met Annelieke Piggen (gemeente Heusden) en Suzanne Potjer ( stagiere bij Kessels en Smit) heb ik een presentatie/gastcollege gegeven.

Als aanvulling vragen wij de studenten een extra actie bij hun interviews, die we plaatsen op één online platform. Inspiratie; Humans of New York.

What to do?

Foto’s

De studenten maken tijdens hun interview een foto, die zij passend vinden passen bij het gesprek. Dit mag een portret zijn van de jongere die ze spreken, een close-up van iets opvallends aan die jongere (bijvoorbeeld alleen de handen), of een beeld van de omgeving. De jongere mag – maar hoeft niet – herkenbaar in beeld te worden gebracht.

Quote’s

Zij kiezen vervolgens een quote uit het interview die goed weergeeft wat een belangrijk thema is in het leven van de geinterviewde jongere. Deze quote mag qua thema aan het beeld gekoppeld zijn, maar dat hoeft niet

Social media

De studenten posten de foto met quote op één van de volgende drie social media-platforms: Instagram, Twitter of Facebook. ( natuurlijk alleen met toestemming van de geinterviewde:)).

De website #jongeblik.

Alle posts met de hashtag #jongeblik verschijnen automatisch op de website www.jongeblik.nl. Deze website wordt een prachtige  collage van beelden en verhalen van jongeren van nu.   Een mooi resultaat dat breed gebruikt gaat worden door andere organisaties, waaronder het netwerk Samen voor de Jeugd in de regio Hart van Brabant en K2 Brabants Kenniscentrum Jeugd. Mogelijk ook door de andere regio’s waarin gemeenten samenwerken;

Regio Midden Brabant

Samen voor Jeugd is het platform met bestuurders, beleidsmakers, professionals in de regio Hart van Brabant ( Midden Brabant).  Zij delen #jonge blik in hun platform en hun netwerk en met de andere regio’s: Noordoost Brabant, Zuidoost Brabant en Zuid-Limburg.  In de nieuwsbrief “Samen voor de jeugd” plaatsen zij de outcome en mogelijk ook in de digitale nieuwsbrief van het ministerie van VWS, Voordejeugd. Ook bundelen zij (een deel van) de opbrengst van het platform in een boekje, wat in het najaar gepresenteerd zal worden.

K2 SlotEvent

De opbrengst krijgt ook een belangrijke rol op het K2 SlotEvent “Alles voor Jeugd”. Een event over jeugdbeleving; opgroeien, opvoeden, ontwikkelen en participeren. K2 Brabants Kenniscentrum Jeugd organiseert deze dag op 12 november 2015 in de CHV Noordkade te Veghel. Save the date. ( Op de site van K2 vind je  in juni meer informatie over de dag en hoe je je aan kunt melden)

Ik ben adviseur bij de activiteiten jongerenparticipatie van de Regio Midden Brabant en bij K2 senior opleider en adviseur bij jeugdvraagstukken en lid van de stuurgroep voor het SlotEvent. Wil je meer informatie bel me gerust op of mail mij.

logo

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Visual & Performance Artist. Curator. Bestuurder. Adviseur. Opleider.