Wat heeft jeugd in de komende jaren nodig?

Nieuw . Meer nieuws

Dit blog is begin 2016 ingekort gepubliceerd bij Sociaalweb.

P1110335 kopie2015 was een jaar vol nieuwe opdrachten en afscheid van K2 . Werkzaamheden in het teken van kunst-en cultuur en voor en om de jeugd! Ook 2016 zal in het teken van jeugd, kunst-en cultuur, natuur en leefbaarheid staan. Waarom? Waarom is het nodig ervoor te zorgen dat jongeren invloed kunnen uitoefenen voor hún toekomst? En wat is er bijvoorbeeld nog nodig?

Wat heeft jeugd in de komende jaren nodig?

In 2015 schreef ik “ Hoe zorg je dat we samen transformeren” voor “Om de jeugd” (SWP 2015). Meer dan 30 auteurs hebben, onder redactie van René Clarijs,  hun visie beschreven naar aanleiding van de vraag: wat is er nodig in het sociale- en jeugddomein in het komende decennium? In mijn artikel behandel ik de mogelijkheden om onze samenleving een meer bottum-up aansturing te geven. En waarom het nodig is ervoor te zorgen dat jongeren invloed kunnen uitoefenen voor hún toekomst. Daar is nog heel wat voor nodig.

Colors unwind…kleur ontrafelen…kleur herkennnen…

Wat nog nodig is wil ik graag illustreren met een citaat uit mijn artikel* ” Hoe zorg je dat we samen transformeren?”;

“ Een leerkracht vertelde mij tijdens een verandertraject dat zij op school heeft gezeten in de tijd dat veel jeugd met een ‘uitdaging’ naar specifiek ingericht onderwijs ging of medicijnen en pillen kreeg. Haar jeugd en de eerste decennia van de 21e eeuw kenmerkten zich door onderwijs- en zorgbeleid waarin het gemiddelde uitgangspunt en norm was”. Was?Rendementsdenken heeft de missie van veel organisaties nog steeds verdrongen en perverse prikkels en procedures zijn nog sturend. Ook Ramsey Nasr benoemt de teloorgang van onze vrijheid van keuzen, van nieuwsgierigheid en verbeelding. Bewegingslust, gefocuste ándere intelligentie, dromen, creatieve chaos, ongeleid associeren, buiten spelend leren, vragen blijven stellen, tegendraads denken, ongehoorzaamheid en andere prachtige eigenschappen worden vaak gezien als lastig en onrendabel. ‘Ander’ gedrag is de laatste decenia geworden tot probleem; een individueel probleem. Een probleem van het kind (en de ouders). Niet een probleem van onze samenleving, van wet- en regelgeving, beleid en procedures van overheid en organisaties. Niet van het eventuele onvermogen van overheid en professionals om met verschillen om te gaan, zodat iedereen een passende kans krijgt.

Inzicht én waardering voor anders-zijn** en anticiperen op verschillende gebruiksaanwijzingen is van belang, maar kinderen (én volwassenen én elkaar) indelen naar ‘handicaps’ of rendement, omdat dat makkelijker werkt of meer ‘oplevert’ heeft een nadelig effect. Dat blijven we ons leven lang meedragen en bevordert geen zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Als we ‘hetzelfde’ socialiseren, anders-denkenden achterstellen en diversiteit niet waarderen, verliezen wij onze vernieuwing, verandering, evolutie én een leefbare samenleving voor iedereen. De recente aanslagen en hoe media en sociaal media daarover berichten geven duidelijk aan dat er nog heel veel werk aan de winkel is.

* December 2015 is het genoemde artikel ook verkort gepubliceerd in het maandblad Jeugdbeleid. Te downloaden via deze link.

** ‘Ander’ gedrag is niet altijd terug te voeren op aangeboren ‘uitdagingen’. Het kan ook wijzen op niet-gesignaleerde en onverwerkte traumatische ervaringen.

Color sun wind. …kleur zon en wind….. kleur erkennen…

Ook na 2015 gaat het werk door voor de nodige veranderingen en voor betere kansen op ontwikkeling en participatie van jeugd en burgers. Ook mijn werk. Voor kunst-en cultuurkansen. Voor  natuurbeleving. Voor een leefbare samenleving.

Changemakers073 is een mooi voorbeeld. Het is een lokaal innovatienetwerk en pitchpodium voor verschilmakers, verschilzoekers en ‘waarmakers’. Opgezet door jonge creatief ondernemers en gefaciliteerd door de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Zij hebben ook een koepelfunctie en verbinden initiatiefnemers, bestaande netwerken en platforms zodat het verschil daadwerkelijk kan worden gemaakt. Ik coach en adviseer de initiatiefnemers en de deelnemers in dit netwerk.

Ook Dukebox is een mooi voorbeeld; een initiatief van urban arts- en hip hop jongeren en initiatiefnemer/kartrekker Bart van Velzen.  Een nieuw productiehuis in 073 . Op 21 november gestart met een fantastische KICK-off. Met alle enthousiaste input van jonge ondernemers in deze scene. Samen met@jeroen weijers, @wouter brus en @rogier van hout werk ik mee als bestuur i.o. om deze groep te supporten. (Succes to all!!!!!!)

Op internet ( mn de sociale media) kun je meer informatie vinden; anecdotes, projecten en fotoverslagen. Daar kun je heel wat inspiratie voor de nodige veranderingen in je werk uithalen.

Colors unwind…kleur bekennen…

De komende decennia staan voor alle organisaties en professionals in het teken van verandering, van top-down naar bottum-up. Van rendementsdenken naar denken en werken vanuit een meer menselijke waarde en maat. Vanuit het credo; “Samen leven, samen doen, samen denken, samen beslissen=samen kúnnen transformeren”. Ook voor mij.

2015 was voor mij een jaar vol nieuwe opdrachten en afscheid van K2 . Ik ben ondertussen verbonden aan meer trends en ontwikkelingen dan in dit blog beschreven. Werk waarmee ik 2016 enthousiast tegemoet treed. In 2016 zal ik daarover meer berichten. Nu al nieuwsgierig? Bezoek dan  linkedin en facebook, waar ik reeds selecties van nieuwe trajecten heb gepubliceerd.

I will keep on participating. Samen met jou? You re welcome!

logo

Lidwien van Noorden is owner en co-creator van www.colorsunwind.nl. Zij is tevens senior opleider bij MeeK2 en partner van Changemakers073, Dukebox en VOLOP. Voorheen was Lidwien senior trainer/adviseur bij K2 Brabants Kenniscentrum Jeugd (1991- 2016), kunstdocent in het voortgezet en volwassen onderwijs (1979-1990) en mede-oprichter/ bestuurslid van het kunst-jongeren-broedcentrum ‘Totaalcafé Boulevard’ (1982-1989). Je kunt Lidwien ook vinden op linkedin.

 

2 gedachten over “Wat heeft jeugd in de komende jaren nodig?”

  1. Mooie blog Lidwien! Er is nog veel werk aan de winkel! Laten we blijven rammelen. Liefs Leonie

  2. Dank je wel. Dat gaan we zeker doen Leonie… Vanaf vandaag :), vanaf gisteren:) en in 2016 :). We weten elkaar te vinden! Liefs too

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Visual & Performance Artist. Curator. Bestuurder. Adviseur. Opleider.