De kunst van het samenleven

Nieuw. Meer nieuws

Slotmanifestatie Oog Den Bosch

Het was gisteren een prachtige slotavond van Oog Den Bosch. Ik, Jij, Wij, de kunst van het samenleven. Met velen genoten we van de slotmanifestatie ( lezingen , films en optredens) en vervolgens stonden we op de Parade…..

foto van : Pascal Leboucqfoto : Pascal Leboucq

Stadskunstenaar Lucas de Man deelde deze avond zijn bevindingen van het Onderzoek.Naar.Samenleven ONS

Oproep tot daadkracht en tot twijfel 

“Het is aan jou” is niet enkel het statement, de samenvatting van het onderzoek, maar ook een oproep, een hart onder de riem en een waarschuwing.

De voor tweeërlei uitleg vatbare zin duidt op zowel gevaar als hoop. “Als de twijfel mag bestaan is er pas echt sprake van daadkracht, anders is het angst en egocentrisme.”; Lucas De Man

Het gegeven ‘participatie maatschappij’ kan leiden tot de wet van de sterkste. Alleen zij die zichzelf goed kunnen organiseren en daardoor een groot netwerk hebben, zullen overleven. Zij die geen netwerk hebben of niet kunnen deelnemen daaraan, zullen uit de boot vallen. Toch is er ook hoop! Doordat zoveel mensen samen-leven en samen-doen is er vertrouwen dat we de verantwoordelijkheid en de kracht hebben om “het is aan jou” te delen.

Advies voor politici en professionals bij de crisis=ommedraai en de veranderingen in de samenleving van dit moment á Lucas:

  • beloon wie zelf initiatief neemt/durft te nemen/ weet te nemen,
  • stimuleer wie op zoek is naar het hoe en wat om dat te doen,
  • begeleid wie het niet helemaal zelf kan en
  • help die dat echt nodig hebben!

De avond was een groot succes, niet in de laatste plaats door de bijdragen van Claire Hoogendijk, Teddy Tops , Ruut van der Beele, Eva van Pelt en vele anderen.

Update:

In 2015 volgt een blog van mij in de nieuwsbrief van K2 Brabants kenniscentrum Jeugd met een oproep tot twijfel. Tot reflectie.  Een van de belangrijke competenties voor elke nieuwe professional.

logo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Visual & Performance Artist. Curator. Bestuurder. Adviseur. Opleider.