Een week in het voorjaar 2014

Nieuw. Meer nieuws

Een week in het voorjaar 2014

De transitie jeugdzorg is in volle gang en K2 start de week van het burgerinitiatief. Ik verheug me op de afspraken en projecten. Een schets van mijn activiteiten in het voorjaar 2014.

De week van het burgerinitiatief

Ik rijd met collega Olga van Keulen, een cameraman en blogger naar Delft. Daar houd ik een interview met Sheila Sitalsing, columniste van de Volkskrant. Er volgt een boeiend gesprek over burgerparticipatie. Wat gebeurt er eigenlijk, wanneer werkt het wel of niet. Wat zijn de vragen en onzekerheden van burgers, overheden en maatschappij-georiënteerde organisaties. Sheila kent veel anekdotes en heeft een duidelijke mening ‘ambtenaren ga de wijk in’. Mijn collega en de crew verwerken het lange interview tot 4.44 minuten en plaatsen deze op de site.

In de namiddag vertrek ik naar Den haag. Mijn dochter werkt daar en we kunnen samen een uurtje thee drinken op een zonnig terrasje. Fijn haar weer even te zien. Het leven is druk voor ons en we pogen elk vrij momentje te vinden. Met de trein reis ik terug naar ‘s-Hertogenbosch en check mijn werkmail (genoeg berichten te beantwoorden).

Collegae Olga en Serife Çetin houden deze week ook een marathondag langs burgerinitiatieven. Zij bezoeken ook de tuin der lusten in mijn straat. Vriend en buurman Roel vertelt in het interview hoe het plan voor onze gezamenlijke tuin is ontstaan. De bewoners zijn allemaal heel trots en delen aardbeien uit aan de crew. Op youtube kun je het interview met Roel zien en horen hoe ons initiatief (met hulp van de gemeente en woningbouwcoöperaties) tot stand kwam. Ook K2’ers zijn burgers. Welke professional heeft er eigenlijk geen eigen verhaal over een initiatief in de eigen wijk of van vrienden of familie?

Transitie jeugdzorg

Op een andere dag bel ik op naar de communicatiemedewerker in Roosendaal. We hebben heel wat te regelen voor een raadsbijeenkomst deze week en een stakeholdersbijeenkomst eind juni voor de gemeenten in West-Brabant West over de transitie jeugdzorg. Aan een kleine projectgroep van inhoudelijk verantwoordelijke ambtenaren en communicatiemedewerkers heb ik advies gegeven over de invulling van de bijeenkomst. Vervolgens hebben zij de voorstellen voorgelegd aan de projectleiding. De plannen werden met open armen ontvangen. Ik bereid me voor op mijn rol als dagvoorzitter en begeleider van het interactieve deel op de bijeenkomst voor de raad, die deze week plaatsvindt. Een paar dagen later reis ik naar een prachtig nieuw gemeentehuis in Rucphen. Ik ben wat aan de vroege kant na een laatste werkoverleg in Roosendaal en eet een tosti in het plaatselijke zwembad. Ik sta nog te vroeg aan de deur en geniet op de trappen van het gemeentehuis van het uitzicht over de weilanden met een prachtige zonsondergang. De bijeenkomst wordt goed bezocht. De raadsleden zijn zeer geïnteresseerd. Ambtenaren geven een inhoudelijke toelichting op de onderdelen van het beleidsplan en houden de aanvullingen van raadsleden bij. Groepjes raadsleden rouleren langs de tafels. Ik merk (en hoor tijdens het schrijven van dit blog) dat deze avond zeer succesvol is en de gekozen vorm wordt toegejuicht door alle deelnemers. Voor herhaling vatbaar. Ik ga deze avond laat, maar tevreden naar huis. Ik maak deze week ook een afspraak voor de evaluatie van de grote bijeenkomst Samen voor de Jeugd van de gemeenten in Midden-Brabant, die in april plaatsvond. Er namen vierhonderd enthousiaste stakeholders deel aan deze bijeenkomst, waarvoor ik net als in West-Brabant West de projectgroep heb geadviseerd en een workshop verzorgde. We gaan binnenkort bespreken wat het vervolg zal zijn.

Kennis netwerken

Deze week bereid ik tevens een komend netwerk voor de directies van de peuterspeelzalen in Noord-Brabant voor. Samen met Mario Lamers van de Stichting Peuterspeelzalen Best, maak ik een presentatie over leiderschap bij veranderingen en bespreek ik hoe we de bijeenkomst verder vorm zullen geven. Vervolgens stel ik ’s middags een uitnodiging op en zorg ik dat het secretariaat van K2 deze kan versturen.

Aan het bureau

Natuurlijk ben ik ook nog regelmatig achter de mail te vinden en achter de telefoon en in de koffie corner. Er komen heel wat vragen binnen. Er lopen meer projecten. Voor collega Froukelien van der Weg heb ik een interne brainstorm geleid over innovatie projecten. Daar is ook een vervolgaanpak bij nodig. Met Fawzi Salih check ik onze plannen voor een bijeenkomst in het najaar over het gezamenlijk inrichten en gebruik van openbare ruimte door gemeenten met burgers. We vinden een interessante spreker voor deze dag. De training ‘de nieuwe professional’ heeft nog actualisering nodig en een vervolgafspraak met een organisatie voor de uitvoering. Trainingen ontwikkelen en uitvoeren staat even op een lager pitje dit voorjaar, maar vormt meestal ook een hoofdmoot in mijn werkweek.

Tot slot

Of ik leuk werk heb? Nou en of! Bijeenkomsten bedenken en vormgeven, leiden en begeleiden, implementatie en draagvlak creëren, coachen en methodieken ontwikkelen en implementeren, groepen trainen; het is mijn vak en passie. Zeker als het gaat om het beste voor jeugd en voor burgers. Zeker als het gaat om veranderingen in gezamenlijke patronen of werkwijzen die het doel in veranderde omstandigheden niet meer dienen. Ik heb deze week weer genoten van mijn werk en zie alweer uit naar de nieuwe week.

Lidwien van Noorden Juni 2014

Gepubliceerd op de K2 site , juni 2014

Ik ben sinds 1991 bij K2 Brabants Kenniscentrum Jeugd in dienst. Investeren in mensen, ontwikkeling en transformeren is mijn motto. Ik ben adviseur, methodiekontwikkelaar en trainer. Bovendien inzetbaar in verandertrajecten, organisatieadvies, netwerk- en teamontwikkeling en coaching. Momenteel adviseert ik gemeenten bij de transformaties 4D.

logo

Visual & Performance Artist. Curator. Bestuurder. Adviseur. Opleider.