Om de jeugd

Nieuw. Meer nieuws

allesvoorjeugd-compilatie

FullSizeRenderHet was een inspirerend en succesvol K2 SlotEvent “Alles voor jeugd” op 12 november j.l. in de CHV Noordkade in Veghel. De deelnemers ( >400); jongeren, relaties, partners, collegae en oud-collegae waren dankbaar voor de dag vol goede inhoud en sfeer. Ook is het K2boek “Om de jeugd”, uitgave SWP, uitgedeeld aan alle deelnemers.

Deze uitgave is samengesteld op initiatief van K2, Brabants Kenniscentrum Jeugd, waar ik meer dan 25 jaren werkzaam ben/was als senior trainer en adviseur. Ik schreef  voor dit boek hoofdstuk 7 “Hoe zorg je dat we samen transformeren?”  Te vinden op bladzijde 61 t/m 73 in het 2e deel “Nederland”.

De meer dan 30 auteurs in het boek geven je vele ideeën en voorbeelden over de manier waarop de nabije toekomst met in de jeugdsector (jeugdzorg- welzijn, jongerenwerk, jeugdhulp) kan worden vormgegeven. De uitgave is een positief en hoopvol boek, een richtingaanwijzer boordevol noodzakelijke informatie voor beleidsmakers en –beslissers, managers, professionals, studenten in het jeugdterrein en alle anderen die in inhoudelijke – en beleidsontwikkelingen met betrekking tot jeugd zijn geïnteresseerd.

Het boek is te bestellen via SWP

( In december is het hoofdstuk verkort gepubliceerd in het maandblad Jeugdbeleid. Te downloaden via deze link).

Meer over de inhoud; René Clarijs ( eindredactie): “Het sociale domein is organisatorisch opgeschud door decentralisaties van onder andere de jeugdzorg naar de gemeenten. Omdat het verleggen van de regiefunctie alleen niet voldoende is, zullen de komende jaren energie, kennis en kunde worden gericht op verbeteringen van stelsel en inhoud. Er zullen nieuwe arrangementen worden ontwikkeld op basis van een andere manier van samenwerken tussen overheid en organisaties, tussen organisaties onderling, tussen professionals onderling, en in het bijzonder tussen jeugdigen en professional. De aankomende participatiesamenleving laat een bottom-up beweging zien die ook het jeugddomein niet onberoerd zal laten. Het van boven aansturen door de overheid van de organisatie en van de organisatie van de professional worden ingewisseld voor meer autonomie. Daarnaast wordt de traditionele probleembenadering ingeruild voor een werkwijze waarbij talenten, kansen en zelfbeheer van kinderen, jongeren en ouders gaan domineren. Het oude paradigma van een fixed mindset verschuift naar de growth mindset. Daarbij wordt peer support belangrijker dan ooit en helpvaardigheid, het vaardig worden in helpen, zal hulpvaardigheid, dat meer een afhankelijkheidsrelatie weergeeft, naar de achtergrond verdringen. Al deze veranderingen gaan niet vanzelf en niet ineens. Volgens experts zal dit veranderingsproces jaren in beslag nemen”.

logo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Visual & Performance Artist. Curator. Bestuurder. Adviseur. Opleider.